CHRISTIAN LACROIX for AVON - AMBRE EDP

studenoga 14, 2014

Avon donosi još jednu mirisnu priču poslije one o Luck EDP. Ovoga puta rekla bih jednu jesenju priču, obojenu toplim notama. Sjećam se da sam još dok sam išla u srednju školu, tamo nekad prije 6-7 godina (omg, toliko je već prošlo vremena) u tajnosti krala od mame koji "štrc" Christian Lacroix, ali onaj crveni Rouge. Mama oprosti ali s njim sam se osjećala, važno i ženstveno. Drugi parfem od C.L. pod nazivom Nuit, nisam imala priliku probati. Trebam li vam opisivati kako sam se osjećala kada sam sa nestrpljenjem otvorila zlatnu kesicu i ugledala novi C.L. EDP, i taj trenutak kada me je vratio u srednjoškolske, lude tinejdžerske dane? Eh i da trebam opisati, zaista ne bih znala kako. 
Prvo što sam zamijetila naravno je samo pakovanje. U odnosu na Rouge i Nuit, ništa osim boje se nije promijenilo i sviđa mi se to što su ostali vjerni ovom pakovanju, jer i unatoč godinama pakovanje izgleda luksuzno i elegantno. Šta ti je reći dobro osmišljeno pakovanje, kad ti se i nakon toliko godina sviđa. :) Sama boja pakovanja iako podsjeća na jesen, mislim da je ipak tu kako bi nas asocirala na boju ambera (kasnije nešto više o njemu). O pakovanju ću još samo reći da je poklopac izrazito čvrst, te da parfem pored toga što dođe u kartonskoj kutiji ima još jedan sloj na sebi (providnu foliju). Bome su ga dobro utoplili (zaštitili), a to sve volimo da vidimo i na što dajemo veliki plus. 

Opisati miris riječima, oduvijek mi se činilo kao nemoguća misija, jer svi to sigurna sam drugačije osjetimo, a i miris je nešto što se najduže pamti, ono po čemu žmireći možete prepoznati nekoga, budi osjećaje sreće a ponekad i tuge,  da skratim u jednom ćemo se mislim svi složiti a to da je riječ o toplim notama. Idealni za ove hladnije dane koje nam dolazi, idealan za noć, ali i dan.
Prema kategorijama Ambre je smješten u orijentalno-drvenaste mirise. Ambre otvara mandarina i crveno bobičasto voće (gornje note), zatim polako prodiru note ruže, ružinog drveta i dobro znanog mirisa jasmina (srednje note), dok vas za sami kraj (bazne note) opije miris ambera po kojem je i dobio ime, te karamele. Mislila sam da karamelu volim po okusu, ali sudeći prema ovom parfemu i po mirisu :) 

Kada sam shvatila da naziv parfema ustvari upućuje na jednu od baznih nota, moram priznati ostala sam u čudu jer za amber do sada nisam čula, te sam da zadovoljim svoju maštu morala malo googlati i ne malo se iznenadila koliki značaj kroz historiju ima ovaj miris. Još prije 1000 p.n.e veliki značaj je imao u Kini i Africi. Na Bliskom Istoku i Rimskom Carstvu bio je jedan od glavnih sastojaka parfema. Kada su ga voljeli toliko kroz historiju, kako onda da ga i ja ne zavolim. A da bi vam sam miris ambera približila reći ću da je amber ustvari jedan od naziva za jantar ili ćilibar. Eh sad se nadama da sam bar nekolici vas miris još više približila. 
Nezahvalno je nekome preporučiti parfem to već svi znamo, ali ako ste ljubiteljica toplih, cvijetnio-drvenih, orijentalnih i jačih mirisa onda ćete se u ovaj zaljubiti. Moja zima će zasigurno biti bar jednim svojim dijelom obavijena ovim mirisom, a vjerujem i mamina, jer je sad vrijeme da i ona malo krade od mene :). Naglasiti ću da je trajnost solidna, onoliko koliko od EDP možete i očekivati dakle nekih 6 sati, i jedan je od onih gdje sve note možete postepeno da osjetite, tako da nemojte se iznenaditi kada intenzivni miris mandarine pređe u miris ruže i jasmina, a onda kroz koji sat osjetite u punom intenzitetu jantar. 


Kao što iz Avona kažu, ovo je luksuz koji sebi možete priuštiti. Za 50ml ovog EDP izdvojit ćete po regularnoj cijeni 62 KM, ali nemojte zaboraviti da u famoznoj kampanji 16 možete ga naći za fenomenalnih 29.90. Amber ima i svoju mušku verziju EDT, tako da možete iznenaditi i voljenog muškarca (golica mi maštu kako miriše muška verzija). Kada smo kod ovog najnovijeg kataloga, moja preporuka je da zavirite u njega, jer naći ćete dosta popusta, što možete iskoristiti kako za sebe tako i za kupovinu poklona za predstojeće praznike. Neka se ispod bora za vaše najmilije nađe nešto iz Avona. 

Jeste li do sada imale priliku probati neki od EDP iz kolekcije Christian Lacroix? Volite li tople orijentalne note? Ako neko od vas bude imao priliku probati i mušku verziju, javite mi vaše utiske? 
Do narednog čitanja, šaljem vam tople zagrljaje i poljubce, M.


*PR proizvod

You Might Also Like

6 komentari

  1. Meni se jako dopada. :D Ne znam zašto ali kada sam vidjela pakovanje i samu bočicu očekivala sam težak parfem koji mi se neće svidjeti, kada sam ga isprobala, ipak sam ostala ugodno iznenađena. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bočica je baš ženstvena, mogu ti reći i meni djeluje da se u njoj skriva težak parfem.. ali eto prevarile smo se :)

      Izbriši
  2. Koristila sam Rouge i ne sumnjam da je i ovaj dobar :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ruku na srce meni je Rouge bolji, to moram priznati.. iako su prošle godine njegov miris bih i dan danas prepoznala.. ali svakako preporuka ide i za ovaj :)

      Izbriši
  3. ja sam imala ovakav zeleni, absinthe i odličan je bio, a mogla bih si opet neki sličan uzeti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. maloprije sam saznala da je u kolekciji bio i taj naziva absinthe, nažalost njega sam skroz propustila.. ali nema veze, sada uživam u ovome :)

      Izbriši

Hvala na posjeti!!

Subscribe