ZAGREB IMA ISTI POZIVNI... GRAZU FALI SRCE BALKANSKO...

prosinca 26, 2014

Ćao narode, najzad sam se dokopala računara i kao i svaka blogerica prvo pa na blogger, ostalo može i mora da čeka :) Mom laptopu nažalost sad za sad ne nazire se oživljavanje, pa ću se snalaziti ovako. Pošto sam uskraćena za vrijeme bacam se odmah na stvar, spremite sebi kaficu biti će ovo malo duži tekst :) 

Oni koji me prate preko Instagrama mogli su da primijete da sam prošli vikend bila na jednom malom, kratkom, ali slatkom putovanju. Obzirom da zaista ne putujem puno, što u nedostatku vremena, što iz financijskih razloga, dvodnevnom putovanju u Zagreb i Graz nisam mogla reći ne. Uz to kada pridodam i to da je praznično vrijeme i da su ovo gradovi koji odišu tom finom toplom prazničnom atmosferom, bolje i nije moglo biti, bar ne za mene.

Subota je bila rezervirana za gospodina Zagreb. Ah kako on odiše elegancijom, pa to je prosto nevjerovatno. Vidi se bome i da je evropsi grad sa onim našim  balkanskim šmekom, od kojeg željeli ili ne pobjeći ne možemo, a ako mene pitate i ne trebamo.
Svidjeli su mi se i zagrepčani, bome divni ljudi, nema  među njima puno srkleta, poprilično saburli narod. Kulturica na zavidnom nivou, kako među ljudima, tako i u građevinama. Jedan dan nije dovoljan za sve muzeje i ostale kulturne znamenitost, pa smo odabrale samo jedan: "Muzej prekinutih veza". Interesantna stvar, moram priznati baš orginalno. Za one koji nisu upoznati sa konceptom ovog muzeja, riječ je dakle o tome da su izloženi razni predmeti, što bi rekli od igle do lokomotive, te uz njih i prateći tekst, koji otkriva ljubavnu priču iza svakog tog predmeta. Zbog raznih stvari ljudi su prekidali, ostajali u dobrom ili lošem sjećanju, upadale u ponekad čudne i smiješne situacije, činili ludosti i vragolije.. i kad sve to fino pregledate shvatite da smo svi na kraju ljudi, samo što je neko više, a neko manje patio zbog ljubavi. A da nije ljubavi, teško da bi i nas bilo :)
No dosta priče, evo vam malo slikica..


Advent i svo to praznično okruženje najbolje se vidi na samim ulicama, noću. Ako ste kojim slučajem ludi pa želite ovo da zaobiđete, nećete uspjeti, jer i krajičkom oka da vidite ovu atmosferu popustili biste. Nije to toliko zbog sitnih lampica koje šljašte na svakom koraku, koliko zbog divnih ljudi. Laki za komunikaciju, spremni da u ten oka stvore ugodnu atmosferu, prijatni i pristupačni. Moram dodati i to da im dečki pomalo bace i na one naše gradske "šanere", doduše sa malo više elegancije u svemu tome :) Džaba ti evropa, balkan je balkan, i neka je!


Klopa, ko klopa, ništa drugačija od naše, prava balkanska.. Doduše koji markicu skuplja, može biti jer je pravljenja u gospođi Evropi, ko će ti ga više znati..


U nedjeljno jutro, napustismo Zagreb (al vratit ćemo se mi opet nekad sigurna sam) i put pod noge u Graz. Poslije nekih 4 sata vožnje, puknu grad pred nas. Hmmm, na prvu a ispostavit će se i na zadnju nije me dojmio kao Zagreb. Nemojte pogrešno shvatiti, i Graz je ono gospodin, lijep grad, fina atmosfera, al ona Evropa se brate osjeti. Nema tu balkasne topline, pa tako samo što izađosmo, zapuha neki hladan vjetar, džaba što je sunce upeklo haman ko nikad u decembru. Helem, nedjelja u evropi je mrtva, to svi već dobro znamo, tako da smo prošetale uz ulicu niz ulicu, malo do vidikovca, te za kraj svratile do McDonaldsa da nas pošteno odere. Uspjele smo naći i jedan pošten dućan da radi, kupile čika Mozartove kugle, i magnete (pokajale se jedno dvajest puta što nismo to kupile u Zg) i onda fino nogu u g... i nazad na Balkan. 
Par skica i iz Graza, neka slike govore hiljadu riječi


U Zgrebu nisam imala baš vremena za kupovinu kozmetike, pa sam ulovila iskreno puuuno manje nego li sam željela, al nema veze imam izgovor da se opet vratim i to što prije tamo ;)


Što se tiče shopping u Grazu, dovoljno je da kažem "nedjelja, prokleta nedjelja, nigdje nikog pustinja u našim snovima"... dakle mogla sam se samo slikat, pa kad je tako evo slike Douglas izloga bar :)

Drage moje, putovanje zaista donosi mir u čovjeku, sreću i divne trenutke koji se pamte.. Mene bar podsjeti i na to koliko volim ovu našu Bosnu i Hercegovinu, i naše vjekovima lakovjerno i djetiljasto Sarajevo, koje svima pruža ruku, zatim onaj rahatluk kad dođeš kući i znaš da si svoj na svome, pa popijete kafu na čaršiji i bez grižnje savjesti pijete je sve dok se ne izmjene ezani i sva crkvena zvona, i još produžite nakon toga, u nadi da i ateisti imaju nešto svoje i  kad vas život ne žulji, bar ne dok se kava/kafa/kahva pije. 

Volite li vi putovati? Koliko vremena odvojite za kupovinu na svom putovanju? Posjetite li neke muzeje ili pak imate druga interesovanja? Puno poljubaca za sve balkance, vaša M.

*sve slike su moje, te zadržavam sva prava na njima. Svako preuzimanje ili korištenje ovih slika smatrati ću kršenjem mog prava. 

You Might Also Like

14 komentari

  1. predivan post :D
    Zagreb poznajem, studiram tamo i jedan dio godine tamo živim s dečkom-- volim taj grad, iako me ponekad živcira gužva,, ali super je za prošetati, uvijek nešto novo za pogledati,,shopping je tamo odličan,, baš sam nedavno bila u Beču i primjetila da što se tiče trgovina Zagreb ni malo ne zaostaje :D
    i u Beču je kao i uGrazu puhao snažan vjetar,ali nekako mi je to pasalo,, barem nekakva hladnoća, kada već nema snijega :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti :) meni se zagreb zaista sviđa, nažalost nisam se zadržala toliko dugo da bih išla u neki veći shopping, možda nekom drugom prilikom.. u Beču još nisam bila, ali imam plan da nekada odem i tamo, po mogućnosti u skorijoj budućnosti :)

      Izbriši
  2. Jako lijep' post :). Da, Zagreb je divan grad i nažalost, čovjek premalo obraća pažnju na gradove koji su mu pod nosom ili u kojem živi. Osobno mi je Beč na 1.mjestu. Bila sam baš prije dva tjedna u Grazu, no prevelika gužva me skroz odbila od shoppinga. Inače, ovisnik sam o muzejima, a i jedno vrijeme sam radila u Ljubljani u jednome, tako da ću prije otići razgledati neki dobar muzej ili galeriju pa tek onda u shopping ;).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam baš isti tip kao i ti, shopping ću obaviti ono ako baš imam vremena, dok su mi muzeji i kulturne znamenitosti broj jedan, jer se vodim time da odjeću mogu naći bilo gdje na planeti, a te neke građevine i općenito dio historije gradova samo u tim gradovima.. :) meni sad za sad broj 1 drži Rim, ali ne mogu se pohvaliti da sam puno putovala tako da će se destinacija broj 1 možda vremenom i mijenjati :)

      Izbriši
  3. Baš mi se sviđa post. Po meni je Zagreb malo pretrpan,previše gužve i svega. Ali ima lijepih stvari i može se obaviti dosta dobar šoping :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala tiii :) meni je gužva bila podnošljiva, možda malo oko trga jelačića, ali ok.. vjerujem da je shopping u centrima van grada odličan, ali pošto sam bila samo jedan dan, zaista za to nisam imala vremena, ali budem drugi put :)

      Izbriši
  4. super post :D al to za kavu - potpisujem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Teky.. što bi moja drugarica rekla: nigdje do naše "razvlakuše", velike sa mlijekom :)

      Izbriši
  5. Odgovori
    1. Aleksandra hvala ti puno.. zaista sam puno slikala i baš mi je drago da ti se sviđaju slike :)

      Izbriši
  6. Ma nije Graz hladan :) kada sam hodala ulicama, mene je dosta podsjećao na Sarajevu, a upoznala sam mnogo, ali MNOGO "naših" ljudi, tako da nisam osjetila da im fali bilo šta balkansko :) Žao mi je što ja nisam mogla da idem, ali svi su odustali od planova, i iako imam odlična iskustva sa samostalnim putovanjima, nekako bi mi draže bilo da je neko mogao ići :D divne slike, drago mi je da si se lijepo provela :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma jok nije, samo malo se slede prsti ništa straaaašno :P fali bona onog onog balkanskog meraka, zamisli da u nedjelju nemaš gdje kahvu popit, šta bi vas dan radila u stanu :P meni je sad žao što ti ne predložih da ideš s nama, to sam nekako totalno zaboravila, tek kasnije sam se sjetila, ali tada je već bilo kasno :( hvala ti mila :*

      Izbriši
  7. Bas volim ovakve postove. Predivne si slike napravila :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti puno puno :* nije baš tipičan post za bb, ali nije na odmet malo da razbijemo rutinu :)

      Izbriši

Hvala na posjeti!!

Subscribe