RAZGOVORUŠA... #1

srpnja 26, 2015


Razdrijemuša, razgovoruša, dočekuša, i na kraju sikteruša- "vrste kahve" koje se tradicionalno prave u našoj maloj Bosni. Iza svake ove kahve stoji, ne samo gostoprimstvo, nego i neka simbolička poruka. Razdrijemuša je ona prva jutarnja, većinom je pijemo sami, iako je po tradiciji bila rezervirana za ukućane i prve kone (susjede, komšinice), ali vakat se mijenja, nije ni kona što je nekad kona bila. Sa pravljenjem dočekušom lako možete kiksati (pogriješiti), brzo je pravite, prije neko li gost pošteno i sjede, ona treba biti servirana, pa je nerijetko ili gusta ili rijetka, elem navrat nanos pa se ti vadi kako znaš i umiješ što je kahva tako loša. Od svih, jedno je sigurno sikterušu ne želite nikada da vam se posluži, pečena na tozu od prijašnje džezve koju su gosti već ispili, nerijetko prerijetka, definitivno teško pada na stomak i htjeli ili ne htjeli poslije nje slijedi ti sikter (uvrijedljivi izraz za tjeranje nekoga) iz kuće domaćina :)

        (jedan mala oaza mira u samom srcu Sarajeva, park sa dušom..) 

Najslađa, ona koja se prenijela i izvan kuće u čaršijske kafiće je razgovoruša. Najmilija, najslađa, najbolje spremljena kahva, nakon čijeg služenje slijedi višesatni ritual ispijanja popraćen razgovorom o svemu i svačemu. U toku dana 24 sata vam za sve obaveze neće biti dovoljno, ali nekim čudom uvijek se vremena ima za razgovorušu (a bome i para, ma koliko se kukalo kako se nema).

Zašto vam o ovome pričam? Nedavno sam na blogu uvela novu rubriku "pay attention to.." (link) i povučena time, odlučila sam izmijeniti još jednu rubriku, te ćete od sada umjesto klasičnog insta posta,i pukog redanja slika, jednom mjesečno moći ispijati razgovorušu samnom, a sam post će biti popraćen pričom koja stoji iza svake moje slike na instagramu.. Kako to biva sa razgovorušom, jedna tema uvijek vuče drugu, pa se možda desi da u svojoj priči odlutam i na neke neočekivane teme, ali ne haturire (zamjerajte), uvijek postoji iksić ako vam se što ne svidi. Priznat ću vam nisam ljubitelj kafe, tud i tamo ću je popiti, i to isključivo ako sam u društvu, ono da izmeračim baš tu razgovorušu, ako sam pak sama ona prije biram nescafe.

Juli mjesec je skoro pa otkucao svoje. Za muslimane bio je ovo mjesec posta, pa smo u divnom društu, ali i hrani uživali u večernjim satima.. Iftari su nešto posebno bilo da ste kod kuće ili negdje u restoranu, svaki ima svoju dušu i posebnost.. I kada misliš da ti poslije silne hrane koju uneseš u sebe više nema mjesta nizašta, opet se nekim čudom nađe mjesta za nešto slatko i razgovorušu sa dragim ljudima.. :)




Kruna svega je naravno Bajram, a kao nagrada uslijedila je i povratak dnevne razgovoruše uz obilje baklave i kolača.. Koga briga za kile, nije Bajram svaki dan :)

          (moja čestitka Bajrama na Instagramu ali i FB svima koji su slavili.. ) 

       (evo je i povratnička razgovoruša.. )

Pokazao nam je i da ljeto nije zaboravilo biti ljeto, pa smo se lijepo kupali, neko na moru neko u znoju, ali svakako ne okupanih nije bilo. Problem zvani "klizeća šminka" javio se i ovo ljeto, što i ne čudi jer čisto sumnjam da proizvođači testiraju proizvode na +40 stepeni. Šminka na licu nije bila u mom fokusu, ali na blogu jeste. Trudila sam se na sve načine nadoknaditi vam moj izostanak sa bloga, i priznajem zadovoljna sam. Ovaj mjesec ću okončati sa rekordnih 10 postova, ako mi se kojim slučajem ne omakne i 11ti :). Moj izbor za povratnički post je bez sumnje bio o Avon balzamu (link), a najzad sam skuckala i moje mišljenje o famoznom kultnom Nuxe suhom ulju (link). Neću vas lagati pa ću reći da ste najmanje čitali post o CK maskari (jedva 100 pregleda). Pitam se samo jeste li to namirisali da maskara ne vrijedi ni feninga ili... :)

 (link za post o Catrice puderu i korektoru)

 (Ljetni favorit za moje nokte i počasni gost prvog posta nove rubrike... link je ovdje)


Prošli mjesec nisam kupila niti jedan novi kozmetički proizvod (za jednu blogericu ujedno i čudo i uspjeh), ali sam zato ovaj mjesec nadoknadila sve to (dobrooo, možda malo više od nadoknade), pa se uz predivni, nikad bolji Avon paketić našlo i još par sitnica iz CM-a. Napisah već negdje da uz Avon naočale svijet vidim roze, i njih ću definitivno sa moje lijepe glavice skinuti tek kada zaista sunca više ne bude :)


Ljeto mi je pokazalo sunce, ja sam njemu led, pa uživam što više u čarima ledene kafe i ledene limunade.. Oh, pa sav mi se led istopi dok skuckah ovaj post, idem po još leda za moju nesicu :)


Ljubim vam i pište mi... M.

You Might Also Like

6 komentari

  1. Zanima me poštuju li muslimani stvarno taj ramazan, tj. da preko dana ne piju ni vode ni ništa? Jer ja to nikad ne bih mogla, pogotovo po ovim sparinama, nekako mi je to čak i opasno, dehidrirati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ramazan dakle traje jedan mjesec, i svaki dan od kad sunce izađe, pa dok ne zadje ne smije se nista niti jesti niti piti.. Ukoliko bi neko popio ili pojeo nesto to vise nije post.. Obzirom da je prekidati post grijeh, onda ljudi koji poste toga se i drže.. Svima djeluje na prvu da je to skoro pa nemoguce, i meni je samoj pomisao na 18 sati bez vode i hrane bila malo zastrasujuca, ali vjeruj organizam se kroz par dana navinke i kasnije ti to uopste nije problem.. Dokazano je i to da se organizam kroz post totalno očisti od negativnih sadrzaja, probava se uravnotezi, srce pravilnije kuca i ja svaki Ramazan to zaista i osjetim (nekako budem laksa i pokretnija).. Ako izuzmo njegov vjerski segment, ja bih ga preporucila svima, ne mora biti u ljeto moze i zimi kada je dan kraci. Ukoliko bi post na bilo koji nacin ugrozio zdravlje onda je taj covjek oslobodjen posta (dakle nije grijeh ako ne posti) i to su vecinom stariji ljudi, recimo zbog tableta koje trebaju piti.. Dehidrirati se ne može, jer u principu u periodu kada jedemo, jedemo namjernice koje su pune vode i koje se zadrzavaju duze u organizmu poput lubenice.. Eto nadam se da sam uspijela malo docarati kako to izgleda, ako imas jos pitanja tu sam :)

      Izbriši
  2. Odlicna rubrika! Volim ja i instapostove, ali ovako popraceno nekim komentarom je mnogo zanimljivije...I mislim da si u prethodnom odgovoru docarala sve cari ramazana! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, od sada pisem jednom mjesecno nesto ovako.. Nadam se da sam uspjela, odgovoriti na pitanje.. Meni zaista post nije problem, ni ne moze covjek zamisliti kako se organizam lako navikne.. :)

      Izbriši
  3. Meni je bilo jako zanimljivo čitati ovaj post i neka ih bude u budućnosti što više

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti Marijana moja.. Jednom mjesecno cu pisati ovakav post :) :*

      Izbriši

Hvala na posjeti!!

Subscribe