COLOR OF THE YEAR 2015- MARSALA (makeup)

prosinca 08, 2014

Pantone LLC, je kompanija koja se smatra svjetski poznatim stručnjakom za boje i usluge sistema boje, te ima vodeću tehnologiju za izbor i preciznu primjenu  boje u raznim industrijama. Kratko rečeno, Pantone je jedan od glavnih i svjetskih diktatora koji odlučuje koje će to boje biti u trendu svake godine. Zbog tog  statusa vođe u pogledu boja, Pantone svake godine obavlja opsežno istraživanje, ispitujući tržište, postojeće trendove, želje kupaca, te ostale faktore, a kao rezultat tog istraživanja, predvide jednu boju koja će biti vladarica godine

Pantone je prošle godine kao boju 2014 god, koja nam je na izmaku odabrao ljubičastu nijansu pod nazivom "radiant orchid".. Dakle po naški rečeno neka svijetlo ljubičasta nijansa. Da budem iskrena nisam nešto primijetila da se ova boja baš naročito istakla u makeup svijetu. Nekako uvijek je bila prisutna, uz kombinaciju sa jačim ljubičastim tonovima, ali nikada u nekoj naročitoj mjeri kao što to znaju biti tonovi smeđe, sive ili crne.


Pošto je 2014 skoro pa iza nas, a naredna godina tako blizu, Pantone je prije par dana objavio koju to boju smatra vladaricom 2015. Riječ je o boji pod nazivom "Marsala" 18-1438. Naziv za ovu boju dolazi od vina Marsala koje ima tu crvenkasto-smeđu nijansu. Radi još bližeg objašnjenja boje rekla bih da je to neka blijedo bordo nijansa ili boja crvenkaste zemlje. Dalo se primijetiti da se bordo boja unazad tri godine često pojavljuje, ali izgleda da će 2015 biti baš njena godina. Izvršna direktorica Pantone Color Institiuta opisuje je riječima da je to srdačna boja, modernog tona, koja je univerzalno privlačna kako u modi, tako i u ljepoti, industrijskom dizajnu, pokućstvu i interijeru. I ja bih se s njom apsolutno složila. Dugo sam čekala da ova boja zavlada i jako sam oduševljena izborom Pantone za ovu godinu (toliko da pišem i post o tome hehe). Naprosto je ovo boja za sve, laka za kombinirati uz neke smeđe, crn, žute, sive tonove, bilo kao glavna boja ili možda dobar naglasak na neke druge boje. Biti će je interesantno vidjeti u nekim ljetnim izdanjima, jer su do sada bordo nijanse bile vladarice jeseni i zime.

No da se vratimo sada na kozmetiku. Marsala boja ili bar boje približne njoj već su pronašle mjesto u nekim brendovima. Evo i neki od tih proizvoda, a vjerujem da nas tek u budućnosti čeka najezda ove boje u svim dekorativnim proizvodima.

Misslyn u nijansi 372. Moram da priznam da je meni od svih lakova ovaj ustvari naviše Marsala nijansa, koju su izabrali iz Pantone. Ali evo još neki koji podsjećaju na tu boju.


Moja draga Dž, sa bloga Šljokica ni ne sluteći da će ovo biti boja 2015 god poklonila mi je za rođendan Classics Glamour u nijansi 146. Ovaj lak se također smatra kao dupe China Glaze laku naziva Purr fect Plum. Essie (poput Swept off my feet) i Sally Hansen (Wine not) također u svojim redovima imaju lakove približne marsala boji.
Za usne, marsala boju u svojim redovima ima i dobro nam poznati  (i voljeni) NYX. Riječ je o nijansi Spicy (ako se ne varam)

Tu je i nešto skuplji proizvod od YSL (40$). Riječ je o 2in1 proizvodu: za usne i obraze (iodnosno tzv. tečno rumenilo) 
Jedna sjena od Make up For ever naziva Morello cherry (21 $) također u sebi krije tonove marsala boje

te još jedan sjena, ovaj put od Sephore, u nijansi Red wine (10$)

W'N'W je u jednu od svojih paleta uvrstio marsala nijanse. Zaista nisam uspjela da nađem naziv paletice, ali pošto idem u Zg uskoro, molim djevojke koje znaju naziv palete da mi jave i naravno gdje mogu da je kupim, jer nažalost w'n'w još nisu dostupni u BiH.
I za kraj još jedno rumenilo, iako je malo tamnija boja nego marsala, vjerujem da i nije tako jak kao što izgleda.

Kombinacije ove boje na očima vjerujem da će doseći svoj vrhunac. Do sada sam nekoliko puta radila look sa ovim tonivima i moram da priznam da djevojkama sa smeđim očima odlično pristaje. Iako zvuči malo čudno, ova boja bi mogla odlično se pokazati i na polju kose, pa neka vas ne iznenadi ako u 2015 budemo imali mnoštvo crvenokosih djevojaka, što me jako veseli jer sam ja jedna od onih djevojka koja prirodno ima taj bakreni odsjaj, tako da za farbanjem neće biti potrebe ni ove godine :) Na noktima i ruževima marsala već uveliko vlada i nadam se da će tako ostati. Nemojmo zaboraviti da je ova boja idealna u sjajnijim shimmerastim varijantama, a još više u mat obliku.
Evo i jedan look koji je Sephora napravila u suradnji sa Pantone: 
Hourglass Ambient Lighting Blush Mood Exposure ($35), soft plum
CLINIQUE All About Shadow 8-Pan Palette COLOR Neutral Territory 2 ($36)
Guerlain KissKiss Shaping Cream Lip Colour ($37) in Beige Booster 303 

Drage moje šta kažete na marsala boju? Smatrate li da bih ova boja 2015 godine zaista mogla vladati? Imate li već neki proizvod ove boje? Za šta bi ste je sve koristile, usne,oči,obrazi ili pak nešto drugo?


You Might Also Like

14 komentari

  1. I meni je se svidjela ova nijansa,kada su je objavili na svojoj facebook stranici. Svida mi se i nijansa,a i sam naziv je zvucan i zanimljiv. Nisam nesto bila luda za radiant orchid,ali prosle godine su isto pogodili boju godine,bila je ona neka tirkizna,cini mi se

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da da 2013 bila je neka zelenkasta, emerald, zapamtila sam po esmeralda, hahaha :) kod ove je naziv bas kao sto kazes zanimljiv i zvucan, fensi šmensi :) nadam se da ni ovu boju nisu pogriješili :)

      Izbriši
  2. Zgodna boja, ali nisam sigurna da li bi je koristila za išta drugo osim za usne :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da bas je interesantna.. vjerujem da ce se u nekim drugim poljima pokazati kao odlična, a sto se tiče kozmetike ja bih je koristila na usnama, noktima i vjerovatno u nekoj blažoj mat varijanti na očima. :)

      Izbriši
  3. zanimljiva boja,ali samo za usne :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahahaha vi se sve nameracile na usne :) ma super ide i uz nokte vjeruj mi na riječ :) al ne volimo svi isto, sto je realno i dobro.. meni je također ovaj sephora look malo previse jak..

      Izbriši
  4. Odlična boja, ja takve volim nositi na očima s nude usnama, baš efektno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nezz koje su ti boje oci, ali vjerujem da bi ova boja odlično pristajala djevojkama smeđih očiju... odlična mi je naročito za noćne varijante :)

      Izbriši
  5. Sviđa mi se ova boja za usne i nokte :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da da slažem se, odlična je za usne i nokte.. oni možda malkice odvažniji će je nositi i na očima (meni je više za neki jači noćni look).. :D

      Izbriši
  6. jako zanimljiv post :D nisam znala sve ovo :D
    Marsala mi se jako sviđa - skroz je moj tip boje, ali pomalo modernija verzija toga :D voljela bih ju vidjeti na usnama, torbicama, vestama :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti mila, a evo od sada znaš :) nadam se da ce biti hit 2015 godine pa da je sve nosimo onako kako volimo :)

      Izbriši
  7. mislim da ti je ova paleta petal pusher

    OdgovoriIzbriši

Hvala na posjeti!!

Subscribe