LIPS, KISS AND MORE...

srpnja 24, 2015


Možete voljeti ili ne kozmetiku, možda čak neke proizvode upošte ne koristite, ali jedno je sigurno, a to je da svaka od nas u svojoj kozmetičkoj torbici ima bar jednu vrstu proizvoda za usne, bilo da je riječ o balzamu, ružu, sjaju i tome slično

Raznih boja, tekstura, izgleda, sastava, cijena, ruževi i ostali proizvodi za njegu usana, mame nas svakodnevno  i vjerujem da više od polovine žena na svijetu tome jednostavno ne može odoljeti. Jedno istraživanje je pokazalo da 80 posto Amerikanki koristi ruž za usne što je čak za 10 posto manje nego Francuskinje. Još ako uz to dodamo i činjenicu da je najnovije istraživanje pokazalo da žene najviše cijene kada im se da kompliment za usne, onda nam je posve jasno zašto toliko obraćamo pažnju na njih. 



Bez obzira na oblik vaših usana, na to da li su tanje, deblje, veće ili manje, usne uvijek mogu biti zavodljive i rekla bih odličan modni dodatak, koji vas bez puno muke može izdvojiti u masi. Kada kažem izdvojiti u masi, ne mislim samo na crveni ruž (mada ruku na srce on to najbolje radi), nego i na bilo koju drugu nijansu, sve je stvar u tome kako ga nosite. Prošle godine je kozmetička industrija izbacila čak 1150 novih nijansi ruževa! Ako uz to dodamo i prijašnje nijanse, onda nema izgovora da za vas nema idealne boje. Ukoliko inače volite jarke nijanse (crvene, narandžaste, ljubičaste tonove), istaknuti se u masi možete i ako u nekoj prilici stavite neku posve suprotnu nijansu. Naravno vrijedi i obratno.. Ljudi su navikli da na vašim usnama viđaju slične tonove, i dosta nas u većem dijelu svoje kolekcije ima približno iste nijanse (ja sam recimo ljubiteljica nude i rozih nijansi) pa ukoliko se odlučite za posve drugačiju nijansu, sigurna sam da to neće biti samo promjena za vas, nego i ljude koje svakodnevno viđate, jer će vas vidjeti u posve drugom svjetlu. Današnji trend stvaranja velikih usana,je nešto što će vaša koža pamtiti, nešto što većinom ne izgleda lijepo, ali i nešto što je zaista nepotrebno. I tanke usne mogu biti zaista lijepe, kada se poigrate sa bojama, teksturama. Ne možete me ubjediti da prirodno nije lijepo..



Zadnjih nekoliko godina, veliku dominaciju dobili su matt ruževi, vjerujem iz više razloga. I sama sam ljubiteljica tih ruževa, što zbog trajnosti (koja je daleko veća nego li kod klasičnih ruževa), što zbog matt završnice koja se može uklopiti uz svaki look. Sjajevi su iz nekog razloga stavljeni po strani, ali obzirom da se moda vraća, vjerujem da će i oni opet zasjati na našim usnama. Sad za sad čini mi se da su rezervirani za nešto mlađe djevojke. Ljeto je pa ne zaboravite da sjaj može biti vaš saveznik u isticanju preplanulog tena, sve je stvar u odabiru savršene nijanse. Danas u uske tube sa aplikatorom, koje su bile rezervirane za sjajeve, kozmetičke kuće sve više pakuju tzv. tečne ruževe. Takvih nemam puno, ali mislim da neke velike razlike i nema, sve je star u tome na koji način želite nanositi vaš ruž i postići što bolju preciznost. Kada sam kod preciznosti, ne zaboravite da bar u posebnim prilikama, vaš saveznik za perfektno nanošenje ruža može biti i četkica. Što tanja, to bolja, rekla bih. 



Jedno moramo znati, da nema tog ruža, sjaja ili nečega sličnog, koji će na vašim usnama izgledati lijepo, ukoliko su one ispucale. Usne se nikada ne znoje i na njima nema šanse da nastane akna, jer ne sadrže znojne žlijezde, pa iako je to pozitivna stvar, svako dobro u sebi ima malo i lošega, a loše za usne je baš taj nedostatak žlijezdi, koji dovodi do lakog pucanja njene kože, koja je ujedno i najtanja na našem tijelu. Nema tog godišnjeg doba, kada biste mogle zanemariti njegu usana, zimi probleme zadaje jaki vjetar i vlaga, dok je ljeti sunce najveći neprijatelj za naše usne, pa tek onda za ostatak tijela. Tržište je obilato mnogim balzamima, i često posežemo za onim primamljivijeg izgleda ili boje, no ne zaboravite vaše usne ne zanima boja, miris, okus, nego sam sadržaj balzama, a u sadržaju balzama svakako se treba naći VItamin E, Aloe Vera, glicerin i ostali sastojci koji će njegovati i hraniti vaše usne. Za dodatnu njegu možete koristiti i maslinovo ulje (čudotvorno ulje za sve i svašta, ali samo ako je extra djevičansko). Oblizivanje usana, iako može izgledate sexy, ipak je nešto što negativno djeluje na vaše usne, pa tu lošu naviku, pokušajte izbaciti. Oblizivanjem usnama, dajete dodatnu vlažnost, koja isparava, i na taj način konstantno isušujete usne, dok balzama stvara zaštitni sloj, koji ne dozvoljava da vlažnost ispari sa vaših usna. Ljeti svakako u sastavu treba da bude i SPF min 20, mada lično spf 30 smatram najučinkovitijim. Bez obzira što na pakovanju piše da ima SPF, opet ne zaboravite da on sam nije dovoljan, bitno je pogledati i ostatak sastava.



Ukoliko pak stvari izmaknu kontroli i vaše usne ipak ispucaju, osim intenzivne njege, ne zaboravite da baš kao i ostatak kože, i odumrle stanice na usnama treba otkloniti, što blažim pilingom. U ovom slučaju moj savjet vam je da ne posežete za nekim drogerijskim proizvodima, jer će sasvim dobar posao obaviti i neki piling iz domaće radinosti.



Evo malo i interesantnih historijskih činjenica o ruževima koje sam uspjela naći:

- Smatra se da su prvi ruž za usne izumili stari Sumeri prije kojih 5,000 godina. Nećete vjerovati ali koristili su ga podjednako muškarci i žene. Pravio se na način da se tucala posebna vrsta kamena i dobivenim prahom su se mazali najviše po usnama i oko očiju. Nakon toga svi stari narodi koristili su svoju recepturu za izradu ruževa za usne.

- Stari Egipćani u svoje ruževe stavljali su neke sastojke za koje se pokazalo da narušavaju zdravlje. Oni su također prvi izradili ruževe sa svjetlucavim efektom (vjv nešto poput današih sjajila), koji se dobivao uz pomoć ribljih ljuskica. - Za vrijeme stare Grčke, žena s ružem za usne bila je prostitutka. Dok je za vrijeme starog Rima ruž za usne bio je indikator društvenog statusa pa su ga čak nosili i muškarci s obzirom na pripadnost određenom društvenom sloju. 

- Ipak, prvi ruž kakav danas poznajemo stigao je iz islamskog svijeta, tačnije  za vrijeme zlatnog doba Islamske Države kada je poznati kozmetičar Abu al-Qasim al-Zahrawi napravio prvi ruž za usne u obliku štapića te je u njega dodao i miris. 

- U Europi, posebice Velikoj Britaniji stavljanje ruža posebno je postalo popularno u 16. stoljeću 
 za vrijeme vladavine kraljice Elizabete I koja je u modu unijela upadljive, skoro crne usne. Tada su se ruževi pravili od pčelinjeg voska i biljnih pigmenata... Da u svijetu poznatih nije samo kraljica Elizabeta I bila ekstremna govori i činjenica da je i američki predsjednik George Washington povremeno  nosio ruž za usne, dok je navnodno  Elizabeth Taylor u svojim mladim danima toliko obožavala ruž za usne da je donijela pravilo prema kojem nitko drugi na setu filma na kojem je radila nije smio imati crveni ruž.


- Za vrijeme Drugog svjetskog rata, proizvodnja sve kozmetike osim ruževa za usne bila je ukinuta u Velikoj Britaniji zbog krize i štednje. Chruchill je odlučio da se nastavi s proizvodnjom ruža za usne jer to povoljno djeluje na  moral ljudi. Ne treba ni reći da prodaja ruževa za usne nije opala ni za vrijeme rata. U tim ratnim uvjetima, bolničarke su nosi crveni ruž kako bi istakle svoj spol, a crveni ruž je navodno djelovao umirujuće na vojnike u bolnici ?!?!
Zašto su usne tako zavodljive i jedan od najrasprostranjenijih, a priznat ćete i najljepših načina iskazivanaj ljubavi? Odgovor se krije u tome da osim bradavica usne imaju najviše završetaka živaca, pa su čak  100 puta osjetljivije od vrhova prstiju. Vjerovali ili ne, čak ni genitalije nisu toliko senzitivne poput usne.


Dokazano je da muškarci koji svoju dragu poljube prije odlaska na posao u prosjeku budu daleko produktivniji od onih koji to ne naprave, pa eto vam razloga da ukradete još koji poljubac, sa lijepih, njegovanih usana vaših partnera. :) I ne zaboravite okrenuti glavu u desnu stranu, jer to radi 2/3 populacije.. Jeste li jedna od njih? 

Kako vi njegujte usne? Koji proizvod za usne vam ej omiljeni? Jeste li ljubiteljica balzama, ruževa, sjajeva za usne? 


*slike, kao i pojedini djelovi teksta (historijske činjenice) preuzeti su sa neta.

You Might Also Like

2 komentari

  1. Tako neobičan, a efektan post i pun informacija koje inače nisam znala. Super je, ali ništa manje nisam ni očekivala. Mirna :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala na posjeti!!

Subscribe