L'OCCITANE/ KREME ZA RUKE

veljače 07, 2017

Postoje ti neki kultni proizvodi koji se prije ili kasnije nađu na wish listama svih zaljubljenica u kozmetički svijet, a onda jednog dana nađu put i do njihovih toaletnih stolića. Jedan od takvih proizvoda jesu dobro poznate L'occitane kreme za ruke. Nisam sigurna da li su baš kreme za ruke najprodavaniji proizvod ove kozmetičke kuće, ali definitivno jesu onaj koji najviše srećemo na insta slikama ili na nekim drugim društvenim mrežama. Ima li potrebe da vam onda govorim da su jako dugo bile i na mojoj wl, sve do ovog rođendana kada mi je moja najbolja drugarica ispunila želju i napokon prekrižila taj proizvod sa liste :)


Da priča bude još zanimljivija i ljepša, čak tri mini kremice stigle su mi u prekrasnoj ukrasnoj kutiji koja je nastala kao plod suradnje između L'occitane i Iris de Mouy. Za one koji ne poznaju rad Iris, riječ je o parižanki, koja stoji iza nekoliko ilustrovanih knjiga za djecu. Poznata je po zaista neobičnim i zanimljivim ilustracijama, koje po mom skromnom mišljenju predstavljaju odraz djeteta u njoj. Njene ilustracije krase mnoge zidove, ali i razne predmete. Ukoliko ste zaljubljenica u L'occitane proizvode, onda ste sigurno primijetili da ovaj brend već duže vremena surađuje sa Iris, a kao plod te suradnje nastaju zaista simpatična, zaigrana pakovanja, koje bude ono najbolje u nama- dijete. 
Vođena prazničnim duhom, Iris je ovog puta napravila simpatičnu ilustraciju djevojčice uz drvce, paketić i bijelu slatku macu. I izbor žute i crvene boje zaista doprinosi slatkoći kutije, moram priznati. Kutija je metalna, i može poslužiti u razne svrhe, od ostavljanaj nakita, gumica za kosu, do neke posve druge namjene. 


Kao što spomenuh na samom početku posta, u kutiji su se našle tri mini kremice u količni od po 10 ml (ukupno 30 ml kreme za ruke). Iako mini pakovanja, zaista su praktična, stanu u svaku torbu i opet ponavlja zaista su jaako slatka. Koncept različitih kremica mi je jako lijep, jer na taj način imate mogućnost probati različite kreme, i ako mene pitate uvijek bih prije izabrala ovo nego jedno veliko full size pakovanje.
Ruža i karite buter, trešnjin cvijet i slasni badem kremice su koje dobijete u ovom pakovanju. Dolaze u standardnom i dobro poznatom pakovanju, koje je postalo prepoznatljivo za L'occitane. Pakovanje je srebreno, od mekane plastike, sa ravnim poklopcem, tako da kremu možete držati i uspravno. 


KREMA ZA RUKE SRCE RUŽA I KARTIE PUTER

Ova kremica se od ostalih iz ovog tria razlikuje po samom dizajnu pakovanje, mislim da je ovdje riječ o pakovanju iz već spomenute suradnje sa Iris no nisam posve sigurna. Pakovanje mi je zaista simpatično, sa ilustracijom momka koji u ruci drži cvijet ruže- baš u skladu sa nazivom kreme.

Volim miris ruže, no zaista u nekim proizvodima toliko pretjeraju, bude mi prejak i pomalo guši. S ovim to nije slučaj. Krema je zaista blagog mirisa ruže, koji već nakon 15tak min nestaje ili se ja naviknem pa ga ne mogu osjetiti. Tekstura kreme ja jako gusta, ali lako razmaziva, pa vam neće trebati puno proizvoda. Upija se skoro pa trenutno u kožu, ostavljajući neki glatki sloj na rukama, koji apsolutno nije mastan, prije bih rekla da je neki malo deblji zaštitni sloj koji možete osjetiti no uopšte vam neće smetati, čak naprotiv. Poslije sat i taj sloj nestaje, ostavaljući vaše ruke glatkim. Taj čudni sloj mogao bi se pripisati velikoj količni shea maslaca, ali i silikonu, dimethicone, koji spada u grupu "dobrih" silikona jer nije pretjerano težak, te kao takav meni osobno ne smeta.

Kada sam kod sastava, onda moram da kažem da ova krema od ruže i karite putera zaista na samom vrhu sastojaka (drugi po redu) ima hvaljeni hranjivi i svima znani karite/shea maslac (iz L'oocitane navode da dolazi u količini čak od 20%) ali i ulje cvijeta ruže koje ima svojstvo da tonira, umiruje kožu, te ima antiseptičko dejstvo. Dakle kremica nije dobila samo naziv po mirisu nego i  po sastavu. I ostatak sastava kreme je za pohvalu jer su tu još i kokosovo ulje, suncokretovo ulje, ekstrakt ruzmarina, te Brassica Campestri(Rapeseed) Sterols prirodna biljna supstanca dobijena od repice koja daje koži vlažnost i mekoću. Svi ovi sastojici nalaze se zaista na samom vrhu sastava, što znači da dolaze u velikim količinama. Impresivno, zar ne?

Sve u svemu riječ je o jednoj bogatoj gustoj hranjivoj kremi za ruke, pa vjerujem da će i onima sa nešto suhljom i problematičnijom kožu ruku odgovarati. 


KREMA ZA RUKE TREŠNJIN CVIJET

» Upravo zato, što su tako krhki i nježni, da ih lako ponese proljetni povjetarac, cvjetovi trešnje su tako iznimno dragocjeni... « navodi Olivier Baussan, osnivač L'occitana. Upravo je taj cvijet trešnje bio je inspiracija za nastanak ove kreme.
Slatkasto-cvjetni miris, koji je puno intenzivniji nego kod kreme od ruže, pa se s toga i duže zadržava na koži, prvo je što osjetite kod ove kreme. Kada god sam stavim ovu kremu na ruke imala sam osjećaj kao da sam ruke oprala u nekom parfemu :) Pored mirisa, lagana i prozračna tekstura karakteristike su ove kreme. Prilikom nanošenja imate taj osjećaj lakoće kreme, a u vašu kožu se upije već nakon 5-10 sekundi, zavisno od količine koju ste nanijeli. Nakon upijanja krema ostavlja suhe i nahranjene ruke, bez nekih slojeva na koži što je odlično ukoliko ste u žurbi i ne možete izdvojiti vrijeme za njegu ruku, a takva njega vam je ipak potrebna.

Kao glavni sastojak ove kreme iz L'occitane izdvajaju ekstrakt višnje koji dolazi iz francuske pokrajine Luberon, ali i čudesni miris cvijeta trešnje, koji nježno parfemira ruke. Krema je dakle dobila naziv više po mirisu neko li po sastavu. No, da ne bude zabune i sastav ove kremice je sasvim ok. Opet ćete tu naći shea maslac (i opet na vrhu sastojaka), ekstrakt lista ružmarina, kokosovo ulje, suncokretovo ulje, ali i neke malo drugačije sastojke poput pčelinjeg voska i kukuruznog škroba. Krema sadrži alkohole (cetearly i cetly alcohol) no ne treba imati pretjerane brige obzirom da je riječ o alkoholima koji nisu pretjerano štetni, te se koriste u dosta prirodnih proizvoda.

Mirisna, lagana, za svakodnevnu upotrebu- tri su karakteristike kojima bih ukratko opisala ovu kremu. Ova kremica je više bazirana na miris, te s toga nisam sigurna da bi osobama sa problematičnom ili suhljom kožom odgovarala. Djevojke/žene koje pak nemaju problema sa suhom kožom, već samo žele da zadrže normalno stanje kože, a uz to da imaju i lijepe mirisne ruke, ova krema je dobar izbor.


KREMA ZA RUKE SLASNI BADEM

Svilenkasto meka krema za ruke, obogaćena bademovim mlijekom i uljem hrani i omekšava kožu ruku te je obavija slasnim mirisom svježih badema- na ovaj način iz L'occitana opisuju ovu kremu i ja bih se u potpunosti složila sa njima. Uz to samo pakovanje vrišti L'occitane :) Ne znam zašto no ova krema mi je oduvijek bila najprepoznatljivija od svih L'occitane krema.

Ukoliko volite miris badema, ili ste pak zaljubljenica u sve drvenasto-orašaste mirise uz malo slatkoće, poput mene, onda sam sigurna da će i ova krema biti vaša miljenica. Zaista lijepo miriše, ni prejako ni preblago. Tekstura joj je lagana, svilenkasta, popust nekog laganog losiona za tijelo koji se lako razmazuje, a isto tako i brzo suši, ostavljajući lijepi svileni osjećaj na rukama. Dugo nakon nanošenja osjetiti ćete taj svilenkasti osjećaj, koji ja osobno volim, jer alspolutno nije mastan, a opet imate osjećaj kao da su vam ruke njegovane. 

Sastav ove kreme je nešto duži i složeniji, no i dalje su zadržani sastojci poput: shea maslac, kokosovog ulje, ekstrakta lista ružmarina, suncokretovo ulje... Protein slatkog badema nalazi se 7 mjestu, no ako uzmemo u obzir na količinu sastojaka koju sadrži ova krema onda mogu reći da se ovaj sastojak nalazi na vrhu liste. Krema sadrži, između ostalog još i mannitol, odnosno rastvor, masnu kiselinu Cetearyl Glucoside koji je kopatibilan sa kožom, te alkohole koji nisu štetni za kožu.

Ako bih morala da biram moju miljenicu između ove tri kreme, onda bi to definitivno bila ova, odgovara mi zbog lagane ali hranjive teksture, lijepog mirisa i osjećaja na koži. I ono najvažnije hrani i njeguje kožu ruku. Mislim da bi odgovarala svima bez obzira na tip kože.



Ono što je zajedničko svim kremicama, osim pakovanja, jeste to da su napravljene u Francuskoj. Nisam siguran da li još uvijek možete pronaći ovo preslatko pakovanje, no jedno je sigurno, da ove kremice možete pronaći u full size pakovanjima u svim L'occitane prodavnicama (u Sarajevu je to na čaršiji u njihovoj radnji i u SCC). Cijena im je nešto veća nego li kod drogerijskih kremica, no s obzirom na dobar sastav visoka cijena je po meni i opravdana.


Nadam se da ste uživali u ovom postu :) Ukoliko želite čitati još ovakvih i sličnih postova  zapratite moju fb stranicu (ovdje) ili instagram profil @make_up_judge, gdje možete pronaći dosta slika, ali i objavjesti o svakom novom postu koji izađe na blogu. Ljub, ljub, ljubac. Vaša M. 

You Might Also Like

8 komentari

  1. Uh, ukrala si mi ideju za post! :) Hehe, šalim se, ali već danima planiram da isfotkam isti ovakav setić, tj. ista je kutijica, a kremice nešto drugačije. Obožavam Loccitane, pogotovo kreme za ruke, a tek shea butter, pisaću uskoro o njoj! Divan tekst, pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehhe desava se to da uvijek neka napise post prije druge :) ovog puta ja naredni put ti :) i ja jaaako volim Loccitane proizvode.. Jednostavno ima nesto privlacno u tom brendu.. Dakle ne dolaze iste kremice u svakom setu, odlicno za znati.. Radujem se citanju i tvog posta. Hvala ti punoo. Pozdrav

      Izbriši
  2. Prvi put čujem da Loccitane proizvodi imaju kreme za ruke. Definitivno nakon ove recenzije ću i sama morati probati jednu.

    my-world-hanna.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oo pa obavezno probaj.. Ja sam recimo prvo cula za kreme pa onda i za ostale njihove proizvode hehehe :) No najbitnije da smo saznale i da nam je ovaj brend dostupan :) Javi svoje dojmove

      Izbriši
  3. Kako ja volim tvoju informiranost o proizvodima... Nikad recenzija nije suhoparna i dosadna...Bas znaš zaciniti detaljima! :) Uzivam u citanju...Kremice su super...imala sam priliku probati jednu Loccitane kremu i odlicna mi je...Doduse, malo skupe za moj ukus :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga puno puno na divnim rijecima, zaista se trudim, ponekad mozda odem i previše u širinu sa pisanjem, ali bolje je i koja informacija viša nego da nešto fali. Kreme su definitivno na skupljoj strani za nas standard i vjerujem da ih nece bas svi moci priustiti, no ako neko trazi sladak poklon ili pak zeli sebe nagraditi onda je ovo jedan od potencijalnih poklona :)

      Izbriši
  4. Predivno! Imam baš ovu kutijicu, ali unutra su bile druge kreme... :/
    Nedavno sam brojala, imam 15ak njihovih mini krema iz raznih setića i poklona, a ove zime sam prvi put uložila u veliko pakovanje najnovije sa 25% ši putera i uopšte se ne kajem. Krema bukvalno leči i već dugo spremam tekst o njoj, ali nikako da je dovoljno dobro opišem, što kod tebe moram da pohvalim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti draga na divnim cijecima i komentaru.. L'occitan je sreca u bocicama, i izvana i iznutra. Jako volim ove kremice i mislim da cu i ja u dogledno vrijeme uloziti novac u full size.. :*

      Izbriši

Hvala na posjeti!!

Subscribe