ISKUSTVO SA TEA TREE SHEET MASKAMA/ MISHAA i IT'S SKIN

veljače 19, 2021

U 2019 godini, pa i 2020.g. većina nas je otkrila da za njegu kože postoje i sheet maske, koje su do tada bar za nas Balkance (a koliko vidim i Evropljane) bile jedna velika nepoznanica. Iako već desetljećima sastavni dio koreanske njege kože lica, s njima se nismo imale priliku susresti, te smo se većinom koristile prirodnim maskicama iz kućne radinosti ili onim u tubicama. Bez obzira što su sheet maske ušle na velika vrata, smatram da nikako ne treba zaboraviti ni "stare mezimice" jer svaki proizvod za njegu kože ima svoj značaj i snagu. No vratimo se mi sada sheet maskama. 

Kao osoba sa izrazito masnom kožom lica ne čudi što smo u pogledu sheet maski najviše probavala one namijenjene baš za ovaj tip kože. Koreanska njega bazirana je dosta na hidrataciji kože, koja je svakako potrebna bez obzira na tip kože, no ako u njihovoj kozmetici tražite nešto isključivo za masnu kožu sklonu čestim upalnim procesima onda ćete sigurna sam u velikoj većini slučajeva naići na "tea tree" ili kod nas poznatiji kao ulje čajevca, kao jedan super moćni sastojak za takvo stanje kože. 

Ulje čajevca nije nikakvo ulje dobiveno od stabla zelenog ili crnog čaja, kako dosta ljudi misli. Naime riječ je o esencijalnom ulju koji se dobiva iz biljke čajevca (Melaleuca alternifolia), stabla koje raste na močvarnim obalama Australije. Prvobitno se od njega pravio čaj koji mirisom dosta podsjeća na muškatni orašćič, da bi se kasnije otkrila sva dobra svojstva ovog ulja. Tradicionalni je ovo lijek još od Aboridžana koji su ga koristili za prehladu, suzbijanje kašlja, ali i regeneraciju kože, te liječenje rana. Ovo ulje ne nanosi se nikada samostalno, nego ga je potrebno razrijediti vodom ili još bolje sa nekim drugim uljem poput ulja lavande, maslinovog ili kokosovog ulja.

Iako se primjena ulja čajevca ne svodi samo na kožu lica, nego i na kosu, nokte i kožu cijelog tijela, u današnjici je najpoznatiji u borbi sa kožom sklonom aknama i raznim upalnim procesima zbog svog jakog antimikrobnog i protuupalno svojstva. Ovo ulje učinkovito je u borbi sa bakterijama, gljivicama i virusima na površini kože, smanjuje upalne procese i crvenilo. Također, ovo ulje nije komodogeno i neće začepiti pore. Zanimljiv je i podatak da ovo ulje ima i hidratantna svojstva koje koreanci jako vole pa ga to razlikuje od benzoil peroksida i retinola koji isušuju kožu . 

U DM drogerijama trenutno možete pronaći dvije sheet maske za lice u čijem sastavu dominira "Tea tree", i ma koliko bile slične, ipak ih poneka razlika i odvaja jednu od druge. Odmah bi naglasila da su proizvedene u Koreji, te takve uvezene i kod nas, pa je većina informacija na koreanskom ili englesmom jeziku.

IT'S SKIN TEA TREE BALANCE - dolazi u klasičnom pakovanju prepoznatljivom za sheet maske. Miris seruma je pravi užitak za moje čulo njuha, jer je dosta travnat i podsjeća na mirise prirodnog čaja, baš onakve kakve ja najviše volim. Kesica sadrži 18 grama serumu, koji i više nego dovoljno natapa tkaninu maskice, pa će dio seruma ostati u kesici. Ja taj serum nikada ne bacam, nego ga ostavim za narednu noć i nanesem kao klasični serum (dakle bez tkanine). Sastojci u serumu zahvaljujući metodi hladnog kuhanja zadržali su čistoću i povećali efikasnost aktivnih sastojaka. Tekstura seruma je dosta vodenasta, nije mastan ali nakon korištenja ostavi dosta blagi ljepljivi sloj na koži, koji kroz par minuta nakon nošenja u potpunosti nestane. Serum je ravnomjerno raspoređen na tkaninu, koja je za moje sitno lice ipak malo prevelika pa se nakon nanošenja jedan njen dio (naročito oko donjeg dijela brade i vrata) odvoji od kože, te zbog toga serum ne može u potpunosti da se upije u kožu. S druge strane sama tkanina je dosta čvrsta i rasteziva, pa će definitivno odgovarati svakoj veličini i obliku lica. Nakon korištenja maskice imate taj osjećaj svježine kože, dosta je blistava, a dijelovi sa upalnim procesima nisu iziritirani nego baš naprotiv djeluju umirenije. 

MISSHA TEA TREE - Missha je kozmetika koja je osvojila srca mnogih žena Dalekog istoka, i tamo su jedan od najpopularnijih brendova, stoga ne treba da čudi ukoliko ubrzo i na naše police drogerija dođe još njihovih proizvoda. Do tada moramo se zadovoljiti sa sheet maskicama i njihovim najprodavanijim proizvodima BB kremom za lice, koje možete pronaći isključivo u DM drogerijama.  

Vizuelno pakovanje je dosta slično kao kod It's skin maske s tim da ovo sadrži neznatno veću količinu proizvoda, odnosno 19 grama. I serum i sheet Missha maski napravljeni su od 100 % prirodnih sastojaka, eco-friendly su, zbog čega ih izdvajam na mojoj listi "posebno dragih proizvoda". Sheet, odnosno tkanina dosta je drugačija u odnosu na sve druge koje sam do sada imala priliku probati i po tome se zaista izdvaja. Proizvedena je od rižinog papira koji je dvostruko tanji i lakši od običnog papira. Iako se prije korištenja tkanina teže razdvaja, dosta je manja pa savršeno odgovara veličini mog lica, a zahvaljujući nevjerovatno tankom sloju tkanine ova maskica se lijepo zalijepi na kožu. Za razliku od ostalih maskica koje sam do sada probala tokom 15tominutnog nošenja ne odvaja se od lica, pa time pomaže serumu da uđe što više i dublje u kožu. I kod ove sheet maske serum je fino raspoređen po tkanini, ali obzirom na količinu od 19 grama dosta je natopljena pa jedan dio seruma ostane neiskorišten u pakovajnu- ostavite i njega za drugi dan . Serum je mirisom neutralniji, blaži u odnosu na It's skinovu masku, pa ukoliko niste ljubiteljica tog travnatog mirisa čajevca onda je ovo maskica za vas. Tekstura je dosta rijetka, vodenasta, ali nikako masna, što je za mene dodatni plus, jer nakon korištenja ostavlja svježinu na licu bez masnih tragova. 

Ako bi morala da biram između ove dvije maskice i preporučim vam samo jednu, za dlaku bi to bila Missha maskica, a evo i zašto? Prva je ovo sheet maskica čije djelovanje sam osjetila na koži, a kroz vrijeme "držanja" maske na licu, kako se serum upija u lice, od prozirne boje sheet se suši i prelazi u bijelu. Nakon 20 minuta kada skinete tkaninu ona je skoro pa u potpunosti suha, a sav serum koji se nalazio na njoj sada se nalazi u koži. Po meni sjajno! Osim toga i kod ove maskice nakon korištenja koža je mekana na dodir, imate osjećaj svježine koji definitivno prija umornom licu na kraju dana. 

Razlike u cijeni između ove dvije maske nema, obzirom da obe možete pronaći isključivo u DM drogerijama po cijeni od 3,85 KM. Naravno ukoliko je tip vaše kože drugačiji nema potrebe za preskakanjem sheet maski ovih brendova jer izbor je toliko velik da sam sigurna da će svaka od vas uspjeti pronaći neku svoju mezimicu među sheet maskama. 

P.S. Extra savjet kada je u pitanju ulje čajevca. Ovo ulje odlično je u ljetnim danima kada muku mučimo sa komarcima. Pa ako vam se desi da vam "popiju krv" uz par kap ulja čajevca na ranu od uboda i problem riješen. Probajte i vjerujte mi iznenaditi ćete se. 



You Might Also Like

0 komentari

Hvala na posjeti!!

Subscribe